علی احمدی؛ سید محسن عسگرزاده؛ ریحانه مفیدی
چکیده
شیوع ویروس کووید 19 و ضرورت اطلاعرسانی دقیق دربارۀ شرایط بیماری و آگاهیبخشی به مردم، اهمیت رسانهها، بهویژه رسانههای جمعی را در مدیریت این بحران نوپدید بیش از پیش نشان داد. این مطالعه با هدف شناخت شیوۀ پوشش خبری شیوع کووید 19 در شبکۀ خبر صداوسیما و شبکۀ بیبیسی فارسی، به راهبردهای رسانههای خبری در مواجهه اولیه با این ...
بیشتر
شیوع ویروس کووید 19 و ضرورت اطلاعرسانی دقیق دربارۀ شرایط بیماری و آگاهیبخشی به مردم، اهمیت رسانهها، بهویژه رسانههای جمعی را در مدیریت این بحران نوپدید بیش از پیش نشان داد. این مطالعه با هدف شناخت شیوۀ پوشش خبری شیوع کووید 19 در شبکۀ خبر صداوسیما و شبکۀ بیبیسی فارسی، به راهبردهای رسانههای خبری در مواجهه اولیه با این بحران دنیاگیر پرداخته است. به این منظور با تکیه بر نظریههای برجستهسازی و چارچوبسازی، اخبار مرتبط با کرونا در دو بخش مهم خبری (ساعت ۱۳ شبکه خبر و ساعت ۱۸ شبکه بیبیسی فارسی) به روش طبقهبندی انتخاب و در بازۀ زمانی اول اسفند ماه ۱۳۹۸ تا ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس یافتههای پژوهش، شبکۀ خبر چهار راهبرد «آرامسازی جامعه»، «مطالبهگری»، «اطلاعرسانی» و «توجه به ارتباطات سلامت» را برای مواجهه اولیه با بحران کرونا مدنظر قرار داده است. در سوی دیگر، بیبیسی فارسی در پوشش خبری شیوع ویروس کرونا در ایران با تکیه بر راهبرد «اطلاعرسانی»، رویکرد «ابهام افکنی» و «اعتمادزدایی عمومی» درخصوص حاکمیت جمهوری اسلامی را در پیش گرفته است. «ایجاد تردید در صحت آمار روزانه اعلامی وزارت بهداشت ایران» و «القای ناتوانی در مدیریت» ازجمله مؤلفههای این اعتمادزدایی در مواجهه با بحران است. شبکۀ خبر علاوه بر انتشار آمار روزانه مبتلایان به کرونا، با پیگیری مطالبات مردمی و همچنین بهمنظور آرامسازی جامعه، به مسائل و مشکلات مرتبط با ویروس کرونا در حوزههای مختلف بهویژه حوزه اقتصادی پرداخته و بررسی مستمر مشکلات موجود و اقدامات انجامشده را در اولویت پوشش خبری خود قرار داده است.
حسن خجسته؛ وحید آقا محسنی
دوره 7، شماره 15 ، فروردین 1390، ، صفحه 9-31
چکیده
بحرانهای گوناگون جزء جدایی ناپذیر زندگی بشر امروزه شده است. با توجه به نقش گسترده رسانهها در ابعاد مختلف زندگی بشر و رشد روز افزون استفاده از اینترنت و فضای مجازی، شناسایی نقش این رسانههای نوین (رسانههای مجازی) در مدیریت بحرانهای اجتماعی ضروری است.
در این پزوهش به منظور رسیدن به اهداف، به بررسی آثار و نظرات افراد صاحب نظر حوزههای ...
بیشتر
بحرانهای گوناگون جزء جدایی ناپذیر زندگی بشر امروزه شده است. با توجه به نقش گسترده رسانهها در ابعاد مختلف زندگی بشر و رشد روز افزون استفاده از اینترنت و فضای مجازی، شناسایی نقش این رسانههای نوین (رسانههای مجازی) در مدیریت بحرانهای اجتماعی ضروری است.
در این پزوهش به منظور رسیدن به اهداف، به بررسی آثار و نظرات افراد صاحب نظر حوزههای مدیریت بحران و رسانه از طریق مصاحبه و روش کتابخانهای پرداخته و برای تجزیه وتحلیل نتایج مصاحبه، از تحلیل محتوای مصاحبهها استفاده شده است.
فضای مجازی ابزاری است که میتواند در صورت اتخاذ راهبرد مناسب برای کنترل بحران در مراحل مختلف (به خصوص در بحرانهای اجتماعی) به خوبی عمل کند و نقش مؤثری ایفا کند.
راههای مختلفی برای کاهش اثرات بحران و مدیریت آن وجود دارد. روشهایی مثل تاکتیکهای رسانهای، از راهبردهای ارتباطی استفاده میکنند که در این مقاله بر روی شیوههای ارتباطی و رسانهای از طریق فضای مجازی برای مدیریت بحرانهای اجتماعی تمرکز شده است.