علی داردان؛ سیدمحمدصادق مرکبی
چکیده
برنامهسازی تلویزیونی آموزشی یکی از مهمترین حوزههای تولیدات تلویزیونی است که تا زمان همهگیری کرونا کمتر به آن توجه شده بود، و در حالیکه در دنیا نمونههای موفق برنامههای تلویزیونی آموزشی تولید و پخش شده بود در ایران صرفاً برنامههای آموزشمحور از شبکه آموزش و آن هم بهصورت مستقیم و عیناً شبیه به کلاس درس و مدرسه تولید شد. ...
بیشتر
برنامهسازی تلویزیونی آموزشی یکی از مهمترین حوزههای تولیدات تلویزیونی است که تا زمان همهگیری کرونا کمتر به آن توجه شده بود، و در حالیکه در دنیا نمونههای موفق برنامههای تلویزیونی آموزشی تولید و پخش شده بود در ایران صرفاً برنامههای آموزشمحور از شبکه آموزش و آن هم بهصورت مستقیم و عیناً شبیه به کلاس درس و مدرسه تولید شد. حال اینکه حوزه برنامهسازی آموزشی یک حوزه اثرگذار و مهم است که با طراحی درست و بهکارگیری بهینه از عناصر برنامهسازی میتوان نقش به سزایی در آموزش و عدالت آموزشی ایفا کرد.
این پژوهش سعی دارد تا با آسیبشناسی مجموعههای «مدرسه تلویزیونی ایران» و «فیلیمو مدرسه» با روش مطالعه موردی و مطالعه تطبیقی نقاط قدرت و ضعف هر یک را استخراج و با مقایسه هر دو مجموعه اصول و قواعدی برای تولید و عرضه فیلمهای آموزشی مناسب با نیازهای مخاطب را پیشنهاد کند. براین اساس یافتههای پژوهش شامل مؤلفههای ساختاری و محتوایی هستند. مؤلفههای ساختاری دربرگیرنده قالب و شیوههای قابلمشاهده و مجموعه روابط نظاممند حاکم بر اجزای داخلی یک رویداد یا پدیده هستند که در این پژوهش 15 مؤلفه را شامل میشود و مؤلفههای محتوایی که در این پژوهش شامل 5 مؤلفه هستند کلیة عوامل و ویژگیهای مربوط به محتوای رویداد است که میتواند در قالب و ساختارهایِ مختلف و در ترکیب با توانائیها و سرمایهها، ظهور و بروز یابند. در پایان علاوه بر پیشنهاداتی برای افزایش کیفیت و اثرگذاری یک برنامه آموزشی، جدول مؤلفههای مهم در برنامهسازی آموزشی نیز برای استفاده برنامهسازان در طراحی برنامه ارائه شده است.
سیدمحمدصادق مرکبی؛ علی رجب زاده طهماسبی
چکیده
در این مقاله با اتکاء به مبانی و قواعد «نظام ارتقای کیفیت» و با نگاهی به فعالیتها و تولیدات در سپهر رسانهای کشور؛ فرایند و چالشهای این حوزه بررسی و تحلیل شده و بر شناسایی شبکة مسائل اصلی موجود در مراحل ایدهپردازی، طراحی، تولید و انتشار آثار و محصولات رسانهای، تأکید شده است. هدف این تحقیق؛ واکاوی نقش و عملکرد ...
بیشتر
در این مقاله با اتکاء به مبانی و قواعد «نظام ارتقای کیفیت» و با نگاهی به فعالیتها و تولیدات در سپهر رسانهای کشور؛ فرایند و چالشهای این حوزه بررسی و تحلیل شده و بر شناسایی شبکة مسائل اصلی موجود در مراحل ایدهپردازی، طراحی، تولید و انتشار آثار و محصولات رسانهای، تأکید شده است. هدف این تحقیق؛ واکاوی نقش و عملکرد نظام ارتقای کیفیت در حوزة فعالیتها و تولیدات رسانهای کشور بوده و رفع چالشهای اساسی این حوزه و سازوکارهای بهبود آن، استخراج و توصیه شده است. این تحقیق با روش پژوهش «مطالعة موردی» که از راهبردهای کیفی مورد استفاده در مطالعات مدیریت و نظامها میباشد، با بهرهگیری از ابزار مصاحبه برای بررسی عمیق شرایط خاص «فعالیتهای رسانهای» و بایستههای «نظام ارتقای کیفیت» سامان یافته است. یافتههای تحقیق حاکی از آن است که؛ روابط و فرایند فعالیتهای رسانهای، روابطی است که هنوز هم در عرصههایی بهطور مشخص و معناداری بر پایة استقلال فرهنگی استوار نیست و در این میان رعایت نظاممند فرایند ارتقای کیفیت «فعالیتها و تولیدات رسانهای» نقش عمده و زیربنایی در تعالی فرهنگی کشور خواهد داشت.