علی داردان؛ سیدمحمدصادق مرکبی
چکیده
برنامهسازی تلویزیونی آموزشی یکی از مهمترین حوزههای تولیدات تلویزیونی است که تا زمان همهگیری کرونا کمتر به آن توجه شده بود، و در حالیکه در دنیا نمونههای موفق برنامههای تلویزیونی آموزشی تولید و پخش شده بود در ایران صرفاً برنامههای آموزشمحور از شبکه آموزش و آن هم بهصورت مستقیم و عیناً شبیه به کلاس درس و مدرسه تولید شد. ...
بیشتر
برنامهسازی تلویزیونی آموزشی یکی از مهمترین حوزههای تولیدات تلویزیونی است که تا زمان همهگیری کرونا کمتر به آن توجه شده بود، و در حالیکه در دنیا نمونههای موفق برنامههای تلویزیونی آموزشی تولید و پخش شده بود در ایران صرفاً برنامههای آموزشمحور از شبکه آموزش و آن هم بهصورت مستقیم و عیناً شبیه به کلاس درس و مدرسه تولید شد. حال اینکه حوزه برنامهسازی آموزشی یک حوزه اثرگذار و مهم است که با طراحی درست و بهکارگیری بهینه از عناصر برنامهسازی میتوان نقش به سزایی در آموزش و عدالت آموزشی ایفا کرد.
این پژوهش سعی دارد تا با آسیبشناسی مجموعههای «مدرسه تلویزیونی ایران» و «فیلیمو مدرسه» با روش مطالعه موردی و مطالعه تطبیقی نقاط قدرت و ضعف هر یک را استخراج و با مقایسه هر دو مجموعه اصول و قواعدی برای تولید و عرضه فیلمهای آموزشی مناسب با نیازهای مخاطب را پیشنهاد کند. براین اساس یافتههای پژوهش شامل مؤلفههای ساختاری و محتوایی هستند. مؤلفههای ساختاری دربرگیرنده قالب و شیوههای قابلمشاهده و مجموعه روابط نظاممند حاکم بر اجزای داخلی یک رویداد یا پدیده هستند که در این پژوهش 15 مؤلفه را شامل میشود و مؤلفههای محتوایی که در این پژوهش شامل 5 مؤلفه هستند کلیة عوامل و ویژگیهای مربوط به محتوای رویداد است که میتواند در قالب و ساختارهایِ مختلف و در ترکیب با توانائیها و سرمایهها، ظهور و بروز یابند. در پایان علاوه بر پیشنهاداتی برای افزایش کیفیت و اثرگذاری یک برنامه آموزشی، جدول مؤلفههای مهم در برنامهسازی آموزشی نیز برای استفاده برنامهسازان در طراحی برنامه ارائه شده است.
سید بشیر حسینی؛ کمیل سوهانی
دوره 10، شماره 24 ، مهر 1393، ، صفحه 225-260
چکیده
پژوهش حاضر به دنبال دستیابی به تعریفی جامع از پدیدهی رسانهای سرگرمآموزی و بررسی ویژگیهای آن در حوزههای مختلف کاربردی، از جمله تلویزیون میباشد.
سرگرمآموزی بهعنوان پدیدهای مهم و پیشرو در ادبیات رسانهای جهان، با قدمتی بیش از چهل سال در حوزههای مختلف رسانهای ورود داشته و به دنبال پوششدهی دو حوزهی کارکردی مهم ...
بیشتر
پژوهش حاضر به دنبال دستیابی به تعریفی جامع از پدیدهی رسانهای سرگرمآموزی و بررسی ویژگیهای آن در حوزههای مختلف کاربردی، از جمله تلویزیون میباشد.
سرگرمآموزی بهعنوان پدیدهای مهم و پیشرو در ادبیات رسانهای جهان، با قدمتی بیش از چهل سال در حوزههای مختلف رسانهای ورود داشته و به دنبال پوششدهی دو حوزهی کارکردی مهم رسانه، یعنی آموزش و سرگرمی است. علیرغم آشنایی تاریخی و فرهنگی ایرانیان با این پدیدهی رسانهای و مشاهده بهکارگیری این راهبرد ارتباطی در جایجای تاریخ فرهنگی این مرزوبوم، اما حتی واژهی اجوتینمنت هنوز به فارسی ترجمه نشده و تعریفی از آن در ادبیات رسانهای داخل کشور وجود ندارد. با توجه به این فقر نظری، پژوهشگر با انجام مطالعات کتابخانهای و اسنادی گسترده و مراجعه به منابع مختلف و معتبر بینالمللی، به شناخت پیشینه، انتقال ادبیات نظری و دستیابی به تعریفی جامع و کاربردی از سرگرمآموزی بهطور عام و همچنین سرگرمآموزی تلویزیونی بهطور خاص اقدام نمود. به این صورت که منابع مختلف در ارتباط با سرگرمآموزی، جمعآوری و ترجمه شده و در انتهای مقاله، پژوهشگر با استخراج و تجمیع نکات مختلف از این منابع به تعریفی جامع از سرگرمآموزی و سرگرمآموزی تلویزیونی دستیافت.