شیوا منتظری؛ احمد ضابطی جهرمی
دوره 5، شماره 9 ، مهر 1388، صفحه 11-38
چکیده
کوچ و زندگی عشایر ایران از دوره سینمای صامت، مورد توجه فیلمسازان ایرانی و خارجی بوده است. شیوه زندگی عشایر به عنوان نمونه زنده ای از زندگی انسان های هزاره های پیش، جاذبه های تصویری کوچ و ظرفیتی که در دل این موضوع برای جلب نظر مخاطب فیلم نهفته است، تا کنون فیلمسازان زیادی را به تصویر کردن این موضوع سوق داده است. از سوی دیگر، فقر معیشتی ...
بیشتر
کوچ و زندگی عشایر ایران از دوره سینمای صامت، مورد توجه فیلمسازان ایرانی و خارجی بوده است. شیوه زندگی عشایر به عنوان نمونه زنده ای از زندگی انسان های هزاره های پیش، جاذبه های تصویری کوچ و ظرفیتی که در دل این موضوع برای جلب نظر مخاطب فیلم نهفته است، تا کنون فیلمسازان زیادی را به تصویر کردن این موضوع سوق داده است. از سوی دیگر، فقر معیشتی حاکم بر آنان، شرایط را برای اهداف شرق شناسانه و نگاه از بالا به پایین غربی ها به موضوع مورد مطالعه خود، مهیا می سازد.
فیلم های مستند " علف"(1925) و " گوسفندها باید زنده بمانند"(1976) که توسط فیلمسازان خارجی ساخته شده و فیلم های ایرانی " شقایق سوزان"(1341)، " بلوط"(1347) و " تاراز"(1366) از مطرح ترین آثاری هستند که پیرامون ایل بختیاری ساخته شده اند. این فیلم ها به صورت مطالعه موردی در این پژوهش مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند.روش تحقیق در این پژوهش کتابخانه ای و اسنادی است. اسنادی که از یک سو فیلم های مستند و از سویی دیگر کتب و نسخ گوناگون را در بر می گیرد. بر اساس نتایج به دست آمده ،فیلم های " بلوط" و " تاراز" بیش از آثار دیگر از معیارهای لازم برای فیلم مردم نگار بهره می برند. عدم بهره گیری کافی از دانش مردم شناسی، نداشتن پیشینه تحقیقاتی لازم، نگاه تصنعی و گاه حماسه پردازانه به کوچ و زندگی عشایر در فیلم های " علف" و " شقایق سوزان" و کاربرد ادبیات شاعرانه در گفتار متن در فیلم "
گوسفندها باید زنده بمانند" از مهم ترین آسیب هایی است که این آثار را از ضوابط و معیارهای علمی فیلم های مردم نگار بی بهره کرده است. ساختار سینمایی قوی، بهره گیری از عنصر درام و کاربرد ترفندهای تماشاگرپسند در فیلم های خارجی ساخته شده پیرامون عشایر بختیاری( خواه از معیارهای مردم نگارانه بهره برده باشند و خواه بی بهره باشند) ، راه را برای تبلیغ ایدئولوژی و تصویر خاصی که از ایران ارائه می دهند؛ هموار می سازد.
سید مرتضی موسویان
دوره 5، شماره 9 ، مهر 1388، صفحه 39-70
چکیده
با انجام این پژوهش در صدد بر آمدم با مرور همگرایی در رسانه های سنتی و نوین و با شناخت این همگرایی، بسترها و زیرساخت های مختلف انتقال ضرورت آموزش و توسعه راهبران در بسترهای جدید سرمایه انسانی مناسب برای مدیریت، روندهایی را بازگو نمایم. روش تحقیق، توصیفی از نوع زمینه ای است. عمده ترین نتایج بدست آمده ،ضروری بودن انجام موارد ذیل است:
ایفای ...
بیشتر
با انجام این پژوهش در صدد بر آمدم با مرور همگرایی در رسانه های سنتی و نوین و با شناخت این همگرایی، بسترها و زیرساخت های مختلف انتقال ضرورت آموزش و توسعه راهبران در بسترهای جدید سرمایه انسانی مناسب برای مدیریت، روندهایی را بازگو نمایم. روش تحقیق، توصیفی از نوع زمینه ای است. عمده ترین نتایج بدست آمده ،ضروری بودن انجام موارد ذیل است:
ایفای نقش در روابط بینالملل و ایجاد قدرت با توجه به شکسته شدن مرزهای فرهنگی
تامین و توسعه سرمایه انسانی متناسب و کارآمد
توجه به شرکتهای کوچک و حتی افراد، به عنوان رقبای دارای اهمیت با عنایت به اینکه تفکیک بین ارتباطات جمعی[1] عمومی و خصوصی امکان پذیر نیست.
جایگزینی کلیه سیستمهای تولید، پخش و انتقال آنالوگ به دیجیتال
سیاستگذاری سریع و روشن با اتکال به آیندهنگاری
بازتعریف نقش رسانهی ملی با توجه به شرایط جدید
تدوین فازهای جدیدی از افق رسانه
باز تعریف فرآیندهای سازمانی درجهت پاسخگویی به سرعت تغییر در فناوری
تبدیل سازمان به سازمان یادگیرنده
[1] Mass Communication
غلامحسین مختاباد
دوره 5، شماره 9 ، مهر 1388، صفحه 71-84
چکیده
موسیقی همواره یکی از تأثیرگذارترین هنرها در زندگی بشر بوده که از اهمیت و نفوذی روزافزون برخوردار است. امروزه انواع مختلف موسیقی به آسانی دردسترس همگان قرار دارد که رویداد بزرگی در طول تاریخ حیات بشریت به شمار میرود. رابطة این عنصر ناب هنری و فرهنگی با رسانههای ارتباطجمعی، قابل بررسی و تأمل است. عمر موسیقی را به عنوان بخشی از تمدن ...
بیشتر
موسیقی همواره یکی از تأثیرگذارترین هنرها در زندگی بشر بوده که از اهمیت و نفوذی روزافزون برخوردار است. امروزه انواع مختلف موسیقی به آسانی دردسترس همگان قرار دارد که رویداد بزرگی در طول تاریخ حیات بشریت به شمار میرود. رابطة این عنصر ناب هنری و فرهنگی با رسانههای ارتباطجمعی، قابل بررسی و تأمل است. عمر موسیقی را به عنوان بخشی از تمدن و فرهنگ بشری بیش از سیهزار سال تخمین میزنند، حال آنکه عمر وسایل ارتباطجمعی، مانند رادیو و سینما کمتر از صد سال و تلویزیون حتی بیش از پنجاه سال نیست. اما با همه قدمت و کهنگیِ موسیقی، و نوپایی تلویزیون، کدامیک بر دیگری برتری دارد؟ آیا در یافتن پاسخ، بهطور معمول باید دچار پارادوکس نسبت برتریِ یک عنصر فرهنگی - هنری، بر عنصر فرهنگیـ «تکنولوژی» شد؟ چگونه است که یک وسیلة ارتباطجمعی نوظهور، همانند تلویزیون، کوس برابری و حتی برتری بر یک عنصر عمیق تاریخی، فرهنگی و سنتی مانند موسیقی را میکوبد؟ این مقاله، سعی دارد که به نقش و کارکرد موسیقی رسانهها بهطور عام و نیز به آسیبشناسی نقش و حضور آن در رسانة ملی جمهوری اسلامی ایران بپردازد.
ابراهیم منصوری؛ سعید سرابی
دوره 5، شماره 9 ، مهر 1388، صفحه 85-104
چکیده
مقاله حاضر به دنبال بررسی میزان نشر اخبار توسعه در دو خبرگزاری مهم کشور، یعنی خبرگزاری ایرنا (خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران) و خبرگزاری واحد مرکزی خبر (وابسته به سازمان صدا و سیما) است.
در این تحقیق از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. کلیة خبرهایی که در شش ماهة دوم 1387 در این دو خبرگزاری انتشار یافتهاند، جامعة آماری این پژوهش ...
بیشتر
مقاله حاضر به دنبال بررسی میزان نشر اخبار توسعه در دو خبرگزاری مهم کشور، یعنی خبرگزاری ایرنا (خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران) و خبرگزاری واحد مرکزی خبر (وابسته به سازمان صدا و سیما) است.
در این تحقیق از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. کلیة خبرهایی که در شش ماهة دوم 1387 در این دو خبرگزاری انتشار یافتهاند، جامعة آماری این پژوهش را تشکیل میدهند.
نتایج مهم این تحقیق بدین شرح زیر است:
بین ماهیت اخبار توسعة خبرگزاریهای ایرنا و واحد مرکزی خبر، تفاوتی نیست.
بین اخبار توسعهای دو خبرگزاری ایرنا و واحد مرکزی خبر، به لحاظ داشتن نگاه انتقادی به برنامهها و طرحهای توسعهای، ارائة سابقة موضوعات و طرحها، تفاوتی نیست.
بین اخبار توسعهای دو خبرگزاری ایرنا و واحد مرکزی خبر، به لحاظ تأکید بر نیازهای مردم، تفاوت معنیداری حاکم است.
بین اخبار توسعهای دو خبرگزاری ایرنا و واحد مرکزی خبر، به لحاظ پیشبینی نیازهای آیندة مخاطب، تفاوت معنیداری است.
حبیب ابراهیم پور؛ افسانه حسینی
دوره 5، شماره 9 ، مهر 1388، صفحه 105-122
چکیده
بهمنظور برداشتن گامهایی مؤثر، وضع حاکم بر معاونت صدا در خصوص برنامهریزی و مدیریت منابع انسانی بررسی شد. روش بهکاررفته در این تحقیق از نوع پیمایشی – توصیفی است. با جمعآوری دیدگاه مدیران و مسئولان و کارشناسان (حداقل دارای مدرک کارشناسی) معاونت صدا که جامعة آماری حدود 1000نفر و حجم نمونه حدود 200 نفرند، معیار برنامهریزی و ...
بیشتر
بهمنظور برداشتن گامهایی مؤثر، وضع حاکم بر معاونت صدا در خصوص برنامهریزی و مدیریت منابع انسانی بررسی شد. روش بهکاررفته در این تحقیق از نوع پیمایشی – توصیفی است. با جمعآوری دیدگاه مدیران و مسئولان و کارشناسان (حداقل دارای مدرک کارشناسی) معاونت صدا که جامعة آماری حدود 1000نفر و حجم نمونه حدود 200 نفرند، معیار برنامهریزی و مدیریت و بهبود عملکرد منابع انسانی از مدل تعالی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM) ارزیابی گردید. نتیجة این ارزیابی مشخص کرد که معاونت صدا در این معیار، امتیازی کمتر از متوسط را کسب کرد و بیانگر این است که معاونت صدا از وضع مطلوب فاصلة درخور توجهی گرفته و در ابتدای سفر خود به سمت تعالی سازمانی است. پیشنهاد میشود که معاونت صدا با در نظرگرفتن نقاط قوت و ضعف خود و با اولویتبندی موارد بهبوددهنده به استقرار نظام ارزیابی عملکرد مبتنی بر معیارهای مدل تعالی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت همت گمارد.
بابک سهامی؛ مهدخت بروجردی علوی
دوره 5، شماره 9 ، مهر 1388، صفحه 123-148
چکیده
از مهمترین وظایف مدیر سازمان، شناخت عوامل مؤثر بر عملکرد کارکنان و ایجاد زمینههای بهبود عملکرد است. هدف این مقاله، بررسی و تبیین عوامل مؤثر بر عملکرد برنامهسازان رادیوست. در ابتدا، شاخصهای مهم در عملکرد برنامهسازان، براساس شاخصهای بینالمللی حاکم تعریف شده، سپس اهمیت آنها از دید برنامهسازان رادیو، شامل تهیهکنندگان ...
بیشتر
از مهمترین وظایف مدیر سازمان، شناخت عوامل مؤثر بر عملکرد کارکنان و ایجاد زمینههای بهبود عملکرد است. هدف این مقاله، بررسی و تبیین عوامل مؤثر بر عملکرد برنامهسازان رادیوست. در ابتدا، شاخصهای مهم در عملکرد برنامهسازان، براساس شاخصهای بینالمللی حاکم تعریف شده، سپس اهمیت آنها از دید برنامهسازان رادیو، شامل تهیهکنندگان و سردبیران، سنجیده شده است. عملکرد، براساس نظر اکثر نظریهپردازان مدیریت منابع انسانی، تابع مشترک انگیزش و توانایی و ادراک وظیفه است.
روش بهکاررفته در این تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامة حضوری است و به علت محدودیت جامعة آماری، تهیهکنندگان و سردبیران شاغل در معاونت صدای جمهوری اسلامی ایران در آذر 1387 جامعه آماری را تشکیل دادند. خلاصة نتایج تحقیق بدین صورت است:
عوامل بهداشتی انگیزش: از نظر برنامهسازان، خطمشی محیط با اهمیتترین عامل، در بین عوامل بهداشتی انگیزش بوده است، سپس امنیت شغلی و حقوق و دستمزد دریافتی در قبال کار و ارتباطات در محیط کار.
عوامل ذهنی انگیزش: از نظر برنامهسازان شناخت و قدردانی، بااهمیتترین عامل در بین عوامل ذهنی بوده است. در اولویت بعد، انگیزش پیشرفت و توسعة شغلی قرار دارد.
به نظر برنامهسازان، شاخصهای توانایی و دانش و مهارت و علاقهمندیها، برای موفقیت حرفهای در برنامهسازی رادیویی، به ترتیب اهمیت بدین شرحاند:
توانایی: ابتکار و مرتبسازی و چینش اطلاعات و تجسم؛
دانش: تولید و پردازش برنامههای رادیویی، موسیقی، هنر، ارتباطات، ادبیات؛
مهارت: فضاسازی و خلق موقعیت در برنامة رادیویی و ادراک خواندن و نظارت و نویسندگی؛
علاقهمندیها: کارهای هنرمندانه و لطیف، کارهای مهم و تأثیرگذار حرفهای، اجتماعیبودن، کارهای مفهومی و نظری؛
ادراک نفش: از نظر برنامهسازان، محیط اجتماعی، مؤثرترین عامل در انتخاب و ساخت محتوای برنامه بوده است، سپس افکار و درونیات برنامهساز و سیاستهای سازمان رسانه.
محمدمهدی رحمتی؛ محمدرضا سعید آبادی
دوره 5، شماره 9 ، مهر 1388، صفحه 149-164
چکیده
در سال های اخیر سازمان ها و موسسات رسانه ای ملی و بین المللی به ویژه یونسکو به این نتیجه رسیده اند که مجموعه ای از شاخص های بازطراحی شده رسانه های خدمت عمومی ترتیبات مناسبی برای سامان دهی به فضای رسانه ای امروز ایجاد می کند و می تواند مبنایی برای توسعه رسانه ها در کشورهای مختلف باشد. این مقاله به شرح شاخص های مورد وثوق رسانه خدمت عمومی ...
بیشتر
در سال های اخیر سازمان ها و موسسات رسانه ای ملی و بین المللی به ویژه یونسکو به این نتیجه رسیده اند که مجموعه ای از شاخص های بازطراحی شده رسانه های خدمت عمومی ترتیبات مناسبی برای سامان دهی به فضای رسانه ای امروز ایجاد می کند و می تواند مبنایی برای توسعه رسانه ها در کشورهای مختلف باشد. این مقاله به شرح شاخص های مورد وثوق رسانه خدمت عمومی به ویژه آنها که از سوی یونسکو مورد تاکید قرار گرفته اند می پردازد. ویِژگی های مزبور، الگویی برای مدیریت سازمان های رسانه ای ترسیم می کند که نیازمندی های مخاطبان و فعالان رسانه ها را در نظر دارد و زمینه را برای استقرار سازوکارهای سیستمی مناسب جهت مدیریت سازمان های رسانه ای فراهم می کند. ماهیت الگو به گونه ای است که امکان تطبیق با شرایط متغیر اجتماعی در جوامع مختلف را دارد و از ابتدا بر همین مبنا شکل گرفته است. آشنایی با ویژگی های این الگو به طور قطع ادبیات نظری مدیریت رسانه را در کشور ما که رویکرد خدمت عمومی در قوانین و راهبردهای برخی از سازمان های رسانه ای آن به ویژه صداوسیما مشهود است، غنا می بخشد.