صبا خسروی؛ سید محسن بنی هاشمی
دوره 7، شماره 16 ، تیر 1390، صفحه 9-41
چکیده
در این مقاله مفهوم آیین در فیلم سینمایی آواتار(2010) بررسی شدهاست. چارچوب نظری این پژوهش براساس نظریههای: 1) ارتباطات آیینی رودنبولر[1]، 2) نماد/ فرهنگگرایی گیرتز، 3) سینمای غالب هالیوود و 4) جهانیسازی رونالد رابرتسون است.
پرسش اصلی این است که آیین در آواتار به چه معنا و خصلتهای بینفرهنگی آن کدام است. برای تحلیل دادهها از روش نشانهشناختی ...
بیشتر
در این مقاله مفهوم آیین در فیلم سینمایی آواتار(2010) بررسی شدهاست. چارچوب نظری این پژوهش براساس نظریههای: 1) ارتباطات آیینی رودنبولر[1]، 2) نماد/ فرهنگگرایی گیرتز، 3) سینمای غالب هالیوود و 4) جهانیسازی رونالد رابرتسون است.
پرسش اصلی این است که آیین در آواتار به چه معنا و خصلتهای بینفرهنگی آن کدام است. برای تحلیل دادهها از روش نشانهشناختی تصویری استفاده شدهاست. روش نمونهگیری، هدفمند و واحد تحلیل «صحنه» است.
تحلیل پایانی نشان میدهد که:
1) «تلفیق» در«آیین ناویها» به اوج میرسد. این آیین تلفیقی از آیینهای هندو، بودایی، چینی، ژاپنی وآیین کابالیستی یهودی است. این تلفیق میتواند مقدمة شکلگیری یک آیین جهان ـ ساخت غیرتوحیدی باشد. 2) علمگرایی صلحطلب روی دیگر آیینگرایی طبیعتپرست است و «سبک ـ آیین» آواتار گونهشناسی جدیدی در سینمای هالیوود برای ایدئولوژی نرم است.3) از تحلیل سیاسی فیلم این گونه برمیآید که آواتار، نقد نرمی بر جنگ ویتنام است.
اصغر فهیمی فر؛ مرتضی ترقی
دوره 7، شماره 16 ، تیر 1390، صفحه 42-80
چکیده
محدودیت زبان و ساختار تلویزیون، باعث میشود که مفاهیم مجرد و قدسی نتوانند به صورت تمام و کمال در قالب روشها و تکنیکهای بصری در تلویزیون به نمایش درآیند؛ به همین دلیل، شناخت دقیق و کامل امکانات و ابزار تلویزیون از سویی، و نیز شناخت جایگاه و موقعیت شخصیتهای قدسی و معصوم از سوی دیگر، جزء مهمترین و البته ابتداییترین کارها در بحث ...
بیشتر
محدودیت زبان و ساختار تلویزیون، باعث میشود که مفاهیم مجرد و قدسی نتوانند به صورت تمام و کمال در قالب روشها و تکنیکهای بصری در تلویزیون به نمایش درآیند؛ به همین دلیل، شناخت دقیق و کامل امکانات و ابزار تلویزیون از سویی، و نیز شناخت جایگاه و موقعیت شخصیتهای قدسی و معصوم از سوی دیگر، جزء مهمترین و البته ابتداییترین کارها در بحث حضور دین در تلویزیون میباشد.
این مقاله سعی دارد با روش اسنادی و کتابخانهای، ضمن واکاوی سطوح برخورد دین با تلویزیون، به دنبال کشف راهکارهایی باشد که با وجود قابل ارائه بودن با زبان تلویزیون، کمترین خدشه را به ساحت شخصیتهای قدسی و معصوم که از مهمترین بخشهای هر دین الهی هستند، وارد سازد. جهتِ دینی پیداکردن تلویزیون و نه الزاما ً دینی شدن آن، بازتفسیر حقایق دینی و ارائۀ آداپتاسیونهای امروزی، بخشی از راهکارهایی است که میتوان به کمک آن، از امکانات و محدودیتهای زبان تلویزیون به نحو شایستهای برای نمایش شخصیتهای قدسی و معصوم استفاده کرد.
مهدی فقیهی نژاد؛ سیدمجتبی رضوی طوسی
دوره 7، شماره 16 ، تیر 1390، صفحه 81-97
چکیده
در این مقاله تلاش شدهاست تا با استفاده از درسها و فرامین قرآن کریم، نگاه انتقادی به مبانی علم ارتباطات، بهویژه در حوزۀ ارتباطات انسانی، تبیین شود. در این زمینه تحقیقات بسیار کمی صورت گرفتهاست و نسخه دقیقی دربارۀ نگاه به ارتباطات انسانی وجود ندارد. در نگاه قرآنی بالاترین هدف در مسئله ارتباطات توّجه به خدا، رضایت او، دلدادگی ...
بیشتر
در این مقاله تلاش شدهاست تا با استفاده از درسها و فرامین قرآن کریم، نگاه انتقادی به مبانی علم ارتباطات، بهویژه در حوزۀ ارتباطات انسانی، تبیین شود. در این زمینه تحقیقات بسیار کمی صورت گرفتهاست و نسخه دقیقی دربارۀ نگاه به ارتباطات انسانی وجود ندارد. در نگاه قرآنی بالاترین هدف در مسئله ارتباطات توّجه به خدا، رضایت او، دلدادگی و اخلاص در مقابل اوست. از این رو هرگونه ارتباطی که موجب پیدایش و تقویت پیوندهای اجتماعی برای رساندن جامعه به قربالهی باشد، موردپسند قرآن است و هرگونه ارتباطی که موجب دوری جامعه از پرستش و عبودیت خداوند متعال شود، نکوهش شدهاست. بنابراین لازماست که هر نوع تماس و ارتباط بین انسانها متناسب با هدف نهایی کل عالم، و براساس دستورات دینی و قرآنی، شکل گیرد.
در مقاله حاضر با استفاده از روش اسنادی/ کتابخانهای، و تکمیل نتایج حاصل از مطالعه به روش مصاحبه عمیق، سعی شدهاست گامی در این مسیر برداشته شود.
صادق یزدانی؛ محسن اسماعیلی
دوره 7، شماره 16 ، تیر 1390، صفحه 98-124
چکیده
بررسی درسها و فرامین قرآن در حوزه ارتباطات انسانی به ویژه در زمینه فعالیتهای رسانهای و تعامل رسانهها با مخاطبان، از جمله مواردی است که کمتر به آن پرداخته شدهاست و نسخه دقیقی درباره شیوههای رفتاری رسانه وجود ندارد. در تحقیق حاضر تلاش شدهاست به بیان دستورالعمل قرآن درباره حقیقت گویی و لزوم مراعات دقیق آن در امر ارائه پیام ...
بیشتر
بررسی درسها و فرامین قرآن در حوزه ارتباطات انسانی به ویژه در زمینه فعالیتهای رسانهای و تعامل رسانهها با مخاطبان، از جمله مواردی است که کمتر به آن پرداخته شدهاست و نسخه دقیقی درباره شیوههای رفتاری رسانه وجود ندارد. در تحقیق حاضر تلاش شدهاست به بیان دستورالعمل قرآن درباره حقیقت گویی و لزوم مراعات دقیق آن در امر ارائه پیام از سوی رسانهها پرداخته شود.
قرآن همه پیام آورانش را به حقگویی و دوری از خیانت در امانت (پیام) توصیه کرده است و مصلحت اندیشیهای بیمورد را درست نمیداند. کلام خدا و همه رسولانش بر حق استوار است و از این آموزه حتی برای رضایت عدهای و همراه شدن آنها با دین خدا، کوتاه نمیآیند. رسانهها و صاحبانشان نباید به خاطر مصالح شخصی و گروهی و ترس از خدشهدار شدن موقعیت ظاهری اجتماعی ـ سیاسی خود از گفتن حق چشم بپوشند و طبق هوا و هوس مردم یا گروهی خاص سخن بگویند.
محمدعلی هرمزی زاده؛ طاهره راستی پیشه
دوره 7، شماره 16 ، تیر 1390، صفحه 125-162
چکیده
این مقاله برگرفته از پژوهشی است که به بررسی روابط قبل از ازدواج دختران وپسران در سریالهای تلویزیونی ایرانی پرداخته است.سوال اصلی در این پژوهش آن است که به نمایش در آمدن این روابط در سریالها تا چه میزان با موازین شرعی و سیاستهای اجرایی افق رسانه تطابق دارد؟ برای پاسخگویی به این پرسش از روش تحلیل محتوا استفاده کردهایم. حجم نمونه ...
بیشتر
این مقاله برگرفته از پژوهشی است که به بررسی روابط قبل از ازدواج دختران وپسران در سریالهای تلویزیونی ایرانی پرداخته است.سوال اصلی در این پژوهش آن است که به نمایش در آمدن این روابط در سریالها تا چه میزان با موازین شرعی و سیاستهای اجرایی افق رسانه تطابق دارد؟ برای پاسخگویی به این پرسش از روش تحلیل محتوا استفاده کردهایم. حجم نمونه آماری این پژوهش2676صحنه از سریالهای نرگس، دلنوازان، ترانه مادری، راه بیپایان و اشکها و لبخندهاست.
نتایج پژوهش نشان میدهد که در روابط پیش از ازدواج دختر و پسر در سریالهای مورد بررسی، حضور دختران و پسران در مکان خلوت، لحن نامتعارف میان دختر و پسر، رفتارهای پرخاشگرانه بایکدیگر، تمسخر یکدیگر، صحبت با ناز و کرشمه، رفتارهای جلف، رفتارهای لات منشانه و لوازم زینتی آشکار دختر در برابر پسر، وجود داشته و احترام و ادب میان دختر و پسر، حجاب و پوشش اسلامی دختر در مقابل پسر، موازین شرعی در روابط دختر و پسرکاملا رعایت نشدهاست. درانتهای مقاله راهکارهایی برای رفع مشکلات موجود در رسانة ملی، که مؤثرترین رسانه داخلی کشوراست، پیشنهاد میگردد. در واقع سیمای جمهوری اسلامی میبایست با تهیه و ساخت فیلمهایی که ارائهدهنده ازدواجهای اسلامی و متعادل هستند، درصدد مقابله با موج بیمبالاتی و آزادی ارتباطات نامشروع دختر و پسر باشند و با سیاستگذاریهای مناسب در این زمینه، شرایط را برای بازگشت به فرهنگ اصیل اسلامی ـ ایرانی فراهم نمایند.
آرش گودرزی
دوره 7، شماره 16 ، تیر 1390، صفحه 163-180
چکیده
در این مقاله دیدگاههای ابزارنگر و غیرابزارنگر به تلویزیون مورد بررسی قرار گرفته و نظرات دربارة همخوان بودن تلویزیون با ماهیت دین و یا تقابل با آن تحلیل شده است. سپس متون چند مقاله درباره رابطه دین و تلویزیون مورد بررسی کیفی قرار گرفته تا به این پرسش پاسخ داده شود که در متون انتخاب شده، رابطه دین، به ویژه دین اسلام، با تلویزیون، ...
بیشتر
در این مقاله دیدگاههای ابزارنگر و غیرابزارنگر به تلویزیون مورد بررسی قرار گرفته و نظرات دربارة همخوان بودن تلویزیون با ماهیت دین و یا تقابل با آن تحلیل شده است. سپس متون چند مقاله درباره رابطه دین و تلویزیون مورد بررسی کیفی قرار گرفته تا به این پرسش پاسخ داده شود که در متون انتخاب شده، رابطه دین، به ویژه دین اسلام، با تلویزیون، چگونه تشریح شده است. هدف از این مقاله بررسی رابطه دین و رسانه در این متون و نسبتهای آن با دیدگاههای ابزارنگر و غیرابزارنگر بودهاست.
احمد زرنگار
دوره 7، شماره 16 ، تیر 1390، صفحه 181-192
چکیده
نوشتار حاضر تلاش میکند تا کلید واژههای اجتماعی قرآن کریم را که به واژه ألْمجتمع یعنی جامعه نزدیک است و ارتباط تنگاتنگی با آن دارد، مفهوم شناسی نماید و دلالت آن واژگان را بر حیات اجتماعی انسان و ارتباطات اجتماعی میان فردی و جمعی تبیین نموده و آیات شریفه مرتبط با آن واژهها را مطرح نماید و اقوال مختلف دانشمندان علم لغت را در این باره ...
بیشتر
نوشتار حاضر تلاش میکند تا کلید واژههای اجتماعی قرآن کریم را که به واژه ألْمجتمع یعنی جامعه نزدیک است و ارتباط تنگاتنگی با آن دارد، مفهوم شناسی نماید و دلالت آن واژگان را بر حیات اجتماعی انسان و ارتباطات اجتماعی میان فردی و جمعی تبیین نموده و آیات شریفه مرتبط با آن واژهها را مطرح نماید و اقوال مختلف دانشمندان علم لغت را در این باره ارائه کند.